Je oldtimer verzekeren met de oldtimerverzekering doe je zo!

Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze fan zijn van oldtimers. Voor deze auto’s geldt dan ook in de praktijk dat ze werkelijk over ontzettend veel karakter beschikken. Heel wat mensen vinden het fijn om met deze auto’s te rijden en hebben zelfs door de jaren heen een complete verzameling aangelegd. Als ook jij eigenaar bent van één of meerdere oldtimers zal je tot de vaststelling komen dat je daarvoor een zogenaamde oldtimerverzekering moet afsluiten. Het gaat hierbij om een type autoverzekering die zich in het bijzonder richt op oldtimers. Het afsluiten van een dergelijke verzekering brengt een aantal voordelen met zich mee, maar er zijn ook voorwaarden aan verbonden. Waar je nu precies allemaal rekening mee moet houden ontdek je hieronder!

Een eerste kennismaking met de oldtimerverzekering

De oldtimerverzekering is dus zoals al aangehaald een verzekering die zich in het bijzonder richt op oldtimers. Het gaat hierbij dan om voertuigen die al over een bepaalde leeftijd beschikken. Hoeveel deze leeftijd exact dient te bedragen wordt bepaald door de verzekeraar die ze aanbiedt. Omwille van het feit dat er aan het afsluiten van een dergelijke verzekering altijd een premievoordeel is verbonden is het zo dat er ook bepaalde voorwaarden aan gekoppeld zijn. Wat deze voorwaarden betreft moet je er rekening mee houden dat deze vaak behoorlijk pittig kunnen zijn. Lang niet alle voertuigen die over een bepaalde leeftijd beschikken komen dan ook in aanmerking.

Wat is het belangrijkste voordeel van de verzekering voor oldtimers?

De oldtimerverzekering kent een ontzettend belangrijk voordeel ten opzichte van de gewone autoverzekering. Het is namelijk zo dat de premie bij de gespecialiseerde oldtimerverzekeringen gemiddeld een flink stuk lager is gelegen. Het spreekt voor zich dat mensen dit geweldig vinden. Dit gezegd hebbende komt deze premieverlaging natuurlijk wel ergens uit voort. Er wordt door de verzekeraar namelijk stiekem vanuit gegaan dat je wellicht niet elke dag gebruik gaat maken van je oldtimer en dat het aantal kilometers daarmee binnen de perken blijft. De beperkte hoeveelheid aan kilometers die worden afgelegd zorgen dan ook in de praktijk steevast voor een beperkter risico op schade. Daar is de lagere verzekeringspremie dus deels op gebaseerd.

Lees tip:  Autostoelen reinigen

Welke voorwaarden kent deze verzekering precies?

Het premievoordeel waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een oldtimerverzekering zorgt er in de praktijk voor dat je als verzekeringnemer zeker en vast ook aandachtig dient te zijn voor een aantal voorwaarden die eraan verbonden zijn. De exacte invulling die aan deze voorwaarden wordt gegeven is in de praktijk sterk afhankelijk van de verzekeraar die de verzekering aanbiedt. Het hoeft omwille van deze reden dan ook niet te verbazen dat het algemene advies steevast luidt dat het van cruciaal belang is om een objectieve vergelijking uit te voeren voordat je tot afsluiten over gaat. De voorwaarden waar je rekening mee moet houden kunnen alvast betrekking hebben tot:

  • Een goede beveiliging;
  • Een maximum gewicht;
  • De auto moet minstens 10, maar vaak 30 jaar oud zijn;
  • Er kan een FEHAC lidmaatschap zijn vereist;
  • Het aantal kilometers per jaar is beperkt;
  • De auto moet over een bepaald merk beschikken;
  • Er moet sprake zijn van een minimale taxatiewaarde;

Wanneer er aan één of meerdere van de hierboven aangehaalde eisen niet tegemoet kan worden gekomen loop je het risico om je aanvraag geweigerd te zien worden. Hoe streng de verzekeraar toeziet op de aflossing van alle eisen wil in de praktijk wel eens niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Het zou dan ook voor jou als potentiële verzekeringnemer zomaar interessant kunnen zijn om ervoor te kiezen om een aanvraag voor deze verzekering bij meerdere verzekeraars in te dienen.

Wat wanneer de oldtimerverzekering voor jou geen optie is?

De vrij strikte voorwaarden die worden opgelegd door verzekeraars voor wat het afsluiten van de oldtimerverzekering betreft zorgen ervoor dat deze verzekering niet voor iedereen een optie zal zijn. Dat is natuurlijk vervelend. Gelukkig hoeft dit helemaal niet te betekenen dat je niet kan besparen op de premie van de verzekering van je voertuig, integendeel. Er bestaan in de praktijk dan ook nog tal van verschillende alternatieve mogelijkheden om dat te doen. In eerste instantie zou je bijvoorbeeld nog kunnen kiezen voor het aanvragen van een zogenaamde youngtimerverzekering. Het gaat hierbij om een verzekering voor voertuigen die net geen oldtimer zijn, maar dus wel al over een aanzienlijke leeftijd beschikken. Ook hierbij kan je doorgaans rekenen op een premievoordeel.

Lees tip:  Een ritje in een limousine

Kom je niet in aanmerking voor zowel de oldtimerverzekering als de youngtimerverzekering? Ook in dat geval hoef je nog steeds niet te treuren. Je zou er in die situatie namelijk nog voor kunnen kiezen om het eigen risico van je bestaande autoverzekering te verhogen. Dit eigen risico verhogen zorgt ervoor dat je niet hoeft te gaan snoeien in de dekkingen waar je op kan rekenen terwijl je wel gewoon verzekerd bent van een aantrekkelijke besparing. Het loont dus zeker de moeite om deze optie even te gaan bekijken wanneer je de premie van je verzekering wil drukken.

De oldtimerverzekering vergelijken kan zeker lonen!

Ben je van plan om een oldtimerverzekering af te sluiten? Dan wordt het altijd aangeraden om ervoor te kiezen om een vergelijking uit te voeren. Vergelijkbaar met de gewone autoverzekering geldt immers ook voor deze dat ze zich kenmerkt door een vrij groot concurrentiegehalte. Dit betekent dat heel wat verzekeraars je met plezier een dergelijke verzekering willen verstrekken. Het gevolg hiervan is dat er niet zelden een heuse concurrentiestrijd uitbarst en daar kan jij optimaal van genieten door ervoor te kiezen om een vergelijking uit te voeren.

Let er wel voor op dat de uitkomst van een oldtimerverzekering vergelijking niet honderd procent sluitend is. Het risico bestaat dan ook dat je na het uitvoeren van een dergelijke vergelijking op www.alpina.nl nog niet over een honderd procent correct beeld beschikt over de verzekering die jij kan afsluiten. Er moet bijvoorbeeld door de verzekeraar ook nog worden gekeken naar de waarde van het voertuig evenals naar bijvoorbeeld het schadeverleden waar de eigenaar en bestuurder over beschikt. Het spreekt voor zich dat deze net als bij een gewone autoverzekering immers een niet onbelangrijke rol speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *