Helmen motor combinaties maken

Wanneer je zegt “ik rij motor” dan weet degene tegen wie je het vertelt eigenlijk nog niets. Een echte motorrijder weet dit. Want rij je crossmotor? Doe je mee aan races op het circuit? Of trek je de weekenden er lekker op uit met een tourmotor, caféracer of chopper? Echter als iemand je helm ziet, dan zou hij of zij het wel moeten kunnen raden. Want de combinatie helmen motor is bijzonder typerend. Je hebt de crosshelm, integraalhelm en jethelm. Om maar even de meest kenmerkende te noemen. Wat maakt nu een goede combinatie van helm motor?

Stijl bepalen voor helmen motor

Iemand met een crosshelm die op een chopper rijdt? Gekker zou het niet moeten worden. De crosshelm is speciaal ontwikkeld voor de eisen die een sportman tijdens de zware beproevingen van motorcross aan zijn helm stelt. Deze combinatie helmen motor is het meest herkenbaar. Daarnaast is er de jethelm. Deze klassieke ‘pothelm’ doet denken aan een legerhelm. Uiteraard is de demping en voering een stuk beter dan zo’n legerhelm. Bij een jethelm heb je geen kinstuk, dus extra voorzichtigheid is wel geboden. Mede hierdoor is de integraalhelm in de jaren 70 en de jaren daarop zo populair geworden. Deze biedt de beste bescherming; voor motorraces hebben de rijders niet voor niets zo’n type helm op. Een andere combinatie van helm en motor zou voor een sportieve motor ook niet lijken. Het is overigens ook functioneel. De integraalhelm is beter bestand tegen de invloeden van hard rijden op de motor en je hebt een beter zicht in de gebogen houding. Kies dus een helm die past bij de stijl van je motor en het gebruik. 

Lees tip:  Auto rijden zonder rijbewijs

Kleur helm kiezen

Voor de helmen motor kies je een bijpassende kleur aan je motor en aan je kleding. Idealiter investeer je in nieuwe motorkleding als je een nieuwe motor koopt. Een matzwarte motor gaat mooi samen met een mat zwarte helm. Zoals de auto een carrosserie heeft die met oog voor eenheid ontworpen is, zo moet jij dit voor de combinatie van motorkleding, helm en motor zelf doen. Voor een racemotor mag een helm best een felle kleur hebben. Kijk maar eens naar de MotoGP om inspiratie op te doen.

De veelzijdigheid van systeemhelmen motor

In systeemhelmen is de laatste jaren veel ontwikkeling geweest. Hij is er in tal van stijlen, of je nu een pothelm zoekt, crosshelm of dual-sport of enduro helm; er is een vergelijkbare systeemhelm. Door het kinstuk die je omhoog en naar beneden kunt klappen, kun je je helm altijd makkelijk even aanpassen om een praatje te maken of je gezicht te laten zien. Als je nu een nieuwe motorhelm wilt kopen, kijk dan zeker bij dit type helm om een goede combinatie tussen helmen motor en veiligheid te overwegen.

Je motorhelm tijdig vervangen

Je weet nu meer over de combinatie van helmen motor, maar wist je ook dat je de helm eigenlijk iedere 3, 5 of 8 jaar moet vervangen? Lees de gebruiksaanwijzing van je helm om erachter te komen wat de fabrikant als maximale levensduur van het product aangeeft. Bovendien is het bij een helm ook wel lekker om na een aantal jaar weer een nieuwe te hebben. De voering is dan weer schoon en veerkrachtig waardoor deze een stuk lekkerder zit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *