Zaken waar je op moet letten als je een laadpaal gaat kopen

Heb je een elektrische auto aangeschaft en wil je op onafhankelijke manier je accu op kunnen laden, dan is het verstandig om te investeren in je eigen laadpaal. Het is wel belangrijk om jezelf goed voor te bereiden op de zaken die bij het kopen en plaatsen van laadpalen komen kijken. Ga door met lezen als je meer te weten wilt komen over de zaken waar je op gaat moeten letten als je een laadpaal gaat kopen.

Het model van de laadpaal

Je kunt over het algemeen kiezen tussen de twee meest populaire modellen, namelijk een laadpaal of een wandmodel. Een wandmodel kan aan de muur worden gemonteerd in de garage, anders kan je kiezen voor laadpalen die direct in de grond geplaatst wordt. Zowel bij het wandmodel als bij landpalen worden de kabels netjes weggewerkt en moet er een aparte groep gemaakt worden in de meterkast.

De plaatsing en de installatie

Je gaat moeten bepalen op welke plaats de laadpaal geïnstalleerd zal worden. Om landpalen te kunnen plaatsen dien je wel de eigenaar te zijn van de grond en daarnaast moet er gekeken worden naar de meterkast om zorg te dragen voor het gebruiken van de correcte kabels. De installatie van laadpalen laat je door een ervaren specialist uitvoeren, die je van een correcte plaatsing kan verzekeren. Daar komt nog bij dat je garantie krijgt op de laadpaal waardoor je goed gedekt bent tegen onvoorziene omstandigheden.

De kwaliteit en kosten van laadpalen

Koop een laadpaal van goed kwaliteit zodat je profiteert van een correct werkend systeem en een lange levensduur. Kwalitatief goede laadpalen zijn daarnaast beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden en kunnen wel tegen een stootje aangezien ze veilig en stevig vast blijven zitten. De kosten die bij het kopen en plaatsen van een laadpaal komen kijken lopen gauw op. Je kunt rekenen op een gemiddelde prijs inclusief de installatie van € 1.500 tot € 2.500, afhankelijk van het soort model, het merk, de laadcapaciteit en andere functionaliteiten. Daar komt nog bij dat je als particulier bij sommige gemeenten een lokale subsidie kunt aanvragen, en dat je als ondernemer profiteert van een aantal zakelijke subsidiemogelijkheden om de kosten van landpalen te verlagen.

Lees tip:  Je BMW laten repareren of niet?

Laadvermogen voertuig

Hoe sneller de accu van je elektrische auto aan de laadpaal op kan laden, des te efficiënter het systeem. Om de snelheid van het laden te bepalen moeten we een beter beeld hebben van het laadvermogen per voertuig. Wat het laadvermogen per voertuig is, hangt af van wat voor soort voertuig je precies hebt. Je kunt bij de meeste voertuigen uitgaan van een laadvermogen van 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW of 22kW.

Heb je zonnepanelen?

Als je al zonnepanelen hebt liggen op je dak, dan kan je via laadpalen het overschot aan opgewekte energie gebruiken voor het opladen van de accu van je elektrische auto middels de Wallbox laadpaal. Je hoeft in dit geval geen gebruik te maken van grijze stroom van de energieleverancier waardoor je enorm op de energiekosten bespaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *