Wat u moet weten over een scootmobiel

Scootmobielen zijn steeds vaker te zien in het straatbeeld. Dat is logisch, want het gebruik van een scootmobiel heeft veel voordelen voor mensen die wat slechter ter been zijn. Doordat zij zich kunnen verplaatsen met een scootmobiel kunnen ze toch nog de deur uit. Van alleen maar binnen zitten wordt niemand gelukkig, dus de scootmobiel is een goede oplossing die ervoor zorgt dat de wereld van mensen die slecht ter been zijn wat groter wordt dan alleen hun eigen huis. Er komt echter wel wat kijken bij de aanschaf en het gebruik van een scootmobiel. Daarom in deze blog de belangrijkste dingen die u moet weten over het gebruik van een scootmobiel.

Waar mag een scootmobiel rijden

Scootmobielen zijn vaak te zien op het trottoir, het voetpad of fietspad. Dit zijn dan ook plaatsen waar een scootmobiel het beste kan rijden. Wat veel mensen echter niet weten is dat een scootmobiel ook op wegen met een maximale snelheid tot 80 kilometer per uur mag rijden. Als er echter ook een fietspad is, is het aan te raden om daar op te gaan rijden. Een scootmobiel is namelijk wel wat minder snel dan een auto die 80 kilometer per uur rijdt, wat voor ongelukken kan zorgen. Een ander voordeel is dat u met uw scootmobiel gewoon in winkelcentra en supermarkten mag komen. Let wel op of de paden in de winkel geschikt zijn voor het gebruik van een scootmobiel. Het kan namelijk voorkomen dat het gangpad net iets te smal is, en u het risico loopt iets om te stoten. Een scootmobiel is ook toegestaan in het openbaar vervoer. Mocht u dus de trein, metro of tram willen nemen met uw scootmobiel, dan kan dat! 

Lees tip:  Welke autobanden zijn geschikt voor mijn voertuig?

Wordt een scootmobiel vergoedt?

De aanschaf van een scootmobiel kan een noodzakelijke, maar prijzige aanschaf zijn. Gelukkig zijn er vergoedingen beschikbaar voor scootmobielen. Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kunt u, als u recht op een vergoeding heeft, een persoonsgebonden budget krijgen, waarvan u de scootmobiel kunt kopen. Een andere optie is via de gemeente een standaard leenscootmobiel aan te vragen. Hiervoor betaald u elke 4 weken een eigen bijdrage. Dit bedrag is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en in welke gemeente u woont. 

Waar moet ik op letten tijdens de aanschaf?

Er zijn een aantal zaken waar u op moet letten tijdens de aanschaf van een scootmobiel. Let op de maximale belastbaarheid van de scootmobiel, en kies de juiste scooter op basis van uw lichaamsgewicht. Een andere belangrijke overweging is het aantal kilometers wat u met de scootmobiel wenst te rijden. Ook zijn er scootmobielen in verschillende comfortklassen beschikbaar, dus kies de mate van comfort die bij u past. 

U heeft de belangrijkste informatie over scootmobielen kunnen lezen. Veel succes met de aanschaf van de scootmobiel! Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *