Wat kun je met thermoplast

Wat kun je met thermoplast?

Begrijp meer over thermoplastische items, die worden geproduceerd door materialen die, wanneer ze worden verhit, hun vorm kunnen veranderen, zonder enige vorm van onomkeerbare schade aan het materiaal. Dit zijn polymeren die kunnen verzachten en smelten volgens de werking van de warmte. Zo wordt thermoplast dus gebruikt voor wegmarkeringen. Dit kan zowel handmatig of machinaal worden aangebracht.

Maar thermoplast wordt niet alleen gebruikt voor wegmarkeringen. Het komt namelijk steeds vaker voor in ons dagelijks leven. Zie hieronder enkele voorbeelden van materialen die gemaakt zijn van de belangrijkste thermoplasten.

1. Polystyreen

Het is een materiaal dat wordt geproduceerd uit een olieachtige vloeistof en heeft een zeer eigenaardige geur.

Wanneer het een geharde vorm aanneemt, heeft dit materiaal geen enkele kleur. Een van de belangrijkste voorbeelden van producten die uit dit materiaal kunnen worden verkregen is de compact disc box, de (voormalige) beroemde CD.

De kleuren worden meestal gebruikt om andere artikelen te maken, zoals plastic bekers, scheerapparaten en dvd-hoesjes.

Daarnaast kan polystyreen ook nuttig zijn voor het maken van producten die afkomstig zijn van schuim, evenals eierdozen, platen en verpakkingsisolatie.

2. Polyvinylchloride

Het is wat we gewoonlijk PVC noemen. Dat wil zeggen, een van de bekendste soorten thermoplasten.

Meestal worden additieven die bekend staan als weekmakers gebruikt voor de productie van soepeler en buigzamer PVC. Zo vindt je zo’n product in tubes, opblaasbaar speelgoed, slangen en andere mogelijkheden.

3. Vinyl Ethyleen Acetaat

Het is een materiaal dat wordt verkregen uit een chemische verbinding en een kleurloze vloeistof die vinylacetaat wordt genoemd. Uit deze combinatie komt je tot een flexibel materiaal.

Enkele van de meest bekende toepassingen zijn bijvoorbeeld in de confectie van elektrische draden en ook in chirurgische handschoenen, naast vele andere alternatieven.

Lees tip:  Het leasen van een auto bij Private Lease Used, hoe gaat dat?

4. Polyurethaan

Dit soort materiaal is op verschillende manieren te vinden. Zijn kenmerken kunnen worden gediversifieerd, en zijn te vinden in meer elastische of meer stijve vormen.

Producten gemaakt van rubber zijn enkele van de goede voorbeelden die van dit materiaal zijn gemaakt, omdat ze beter bestand zijn. Surfplanken, zitschuim en gordels zijn enkele van de gebruiksmogelijkheden.

5. Vloeibare kristalpolymeren

Vloeibare kristalpolymeren worden beschouwd als een speciale klasse van polyester. Deze materialen hebben een sterk vermogen om chemische stoffen en hitteschade te weerstaan.

In vloeibare vorm kunnen deze thermoplastische materialen de Liquid Crystal Displays (LCD) produceren die in horloges, televisies en andere elektronische apparaten te vinden zijn. In geharde vorm worden vloeibare kristalpolymeren gebruikt voor de productie van printeronderdelen, elektronische componenten en keukengerei.

6. Polycarbonaat

Polycarbonaat is een materiaal dat over het algemeen licht is, maar met grote weerstand. Het wordt als milieuvriendelijker beschouwd dan veel andere thermoplastische materialen.

Polycarbonaat heeft ook de neiging om uitzonderlijke optische eigenschappen te hebben, wat het populair maakt bij de productie van glazen. Dit materiaal wordt ook gebruikt om kogelvrij glas, dvd’s en flessen en vele andere consumentenmaterialen te maken.

Bron: autovergrendeling.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *