Motorbanden, weet wanneer je ze moet vervangen

Weten wanneer je je motorbanden moet vervangen is essentieel. Het is natuurlijk levensgevaarlijk om te rijden met banden die niet meer geschikt zijn. Als motorrijder ben je ook minder goed beschermd dan een automobilist in het geval van een ongeluk. Je moet dus tijdig kunnen bedenken welk type motorbanden je moet kopen. We hebben in samenwerking met Jukrijopleidingen.nl de belangrijkste signalen doorgenomen waar je op moet letten als het gaat om het vervangen van jouw motorbanden. 

Motorrijbewijs Groningen halen? Dan kun je terecht bij Juk rijopleidingen!

Wanneer de banden vervangen?

Voordat je een nieuwe set banden koopt, moet je uiteraard controleren of het nodig is jouw huidige banden te vervangen. Banden moet je pas vervangen als ze erg versleten of beschadigd zijn, maar er zijn ook een paar andere tekenen waar je op moet letten. 

Band heeft een lekke band

Motorbanden zijn sterk en duurzaam, maar dat maakt ze niet immuun voor lekke banden. Als dit gebeurt, moet je een professionele monteur bellen om de band te vervangen. Je kunt de band zelf repareren, maar het vereist enige kennis en vaardigheid om dit te doen. Dit is iets dat de moeite waard is om te leren als je veel rijdt.

Loopvlak Slijtagelimiet bereikt

Sommige Michelin-banden hebben een slijtage-indicator aan de onderkant van de hoofdgroeven, wat erg handig kan zijn om te bepalen wanneer je je motorbanden moet vervangen. Je moet de band echter vervangen voordat deze de limiet bereikt, om er zeker van te zijn dat jouw banden je veilig houden en optimale prestaties bieden tot het moment dat je ze vervangt.

Lees tip:  Fiat occasion

Tekenen van veroudering

De levensduur van een band is moeilijk te voorspellen omdat deze van meerdere factoren afhangt. Zaken als het weer, de belasting, de snelheid, de druk en de rijstijl hebben bijvoorbeeld rechtstreeks invloed op hoe lang de band meegaat.

Motor Fiets Met Close Up Fotografie

Banden moet je echter regelmatig controleren op tekenen van veroudering. Als je slijtage of scheuren in het loopvlak opmerkt, is het tijd om een ​​nieuwe set banden te kopen. Als jouw banden ouder zijn dan 5 jaar, moeten ze ook worden onderzocht door een professionele monteur om er zeker van te zijn dat ze nog in goede staat zijn.

Ongebruikelijk patroon van slijtage

Als je een ongewoon slijtagepatroon opmerkt, kan dit een teken zijn van een mechanisch probleem van je motor. Zo kunnen bijvoorbeeld de schokdempers versleten zijn of heb je problemen met de transmissie.

Het probleem kan ook te maken hebben met de balans of het gebruik van een onjuiste bandenspanning. Je moet de wielbalans elke zes maanden controleren (of dit door een professional laten doen), om de levensduur van je banden te verlengen. Als de slijtage echter aanzienlijk is, is het tijd om de banden te vervangen.

Houd deze signalen dus in je achterhoofd en controleer je banden regelmatig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *