Je auto toegankelijker maken met een treeplank

Vroeger hadden eigenlijk alle auto’s treeplanken. Dit was uit praktisch oogpunt zo. De eerste auto’s stonden best hoog op het frame. Zonder de treeplank was het heel erg lastig om dan in de auto te komen. Sinds 1936 is de eerste auto zonder treeplank op de markt gekomen. Vroeger werden treeplanken voor meerdere dingen gebruikt die tegenwoordig verboden zijn. Het vervoeren van jerrycans of andere goederen was vroeger normaal, terwijl dat later verboden is. Maar wat is een treeplank eigenlijk en worden deze tegenwoordig ook nog gebruikt? Lees meer over treeplanken in deze tijd in deze blog.

Wat is een treeplank?

Een treeplank is een opstapje voor een voortuig. Met een treeplank is een voertuig beter en makkelijker toegankelijk. Met het grootste gemak kan iedereen dan in het klimmen. Vroeger werden alle auto’s uitgerust met een treeplank. Tegenwoordig zijn het over het algemeen alleen de dienstverlenende voertuigen die voorzien zijn van zo een treeplank.

Wat zijn de voordelen en de nadelen van een treeplank?

Aan het hebben van een treeplank zitten voordelen en nadelen. Eerst zetten we de voordelen voor je op een rij. Een van de voordelen is dat je voertuig makkelijk toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast beschermt het je voertuig ook tegen lichte botsingen. Het voertuig zal dan ook niet snel beschadigd raken.

Naast deze voordelen ziet het er ook nog eens strak uit en is het een streling voor het oog om naar te kijken. Het geeft een groot en stoer karakter aan je voertuig. Maar daarentegen is het nadeel van zo een treeplank naast je auto dat je meer weerstand van de lucht gaat krijgen bij het rijden. Hierdoor verbruik je meer brandstof dan wanneer je zonder treeplank zou rijden.

Lees tip:  Trailer onderdelen voor vrachtwagens

Is iedere auto geschikt voor een treeplank?

Het antwoord op deze vraag is nee, niet iedere auto leent zich daarvoor. Als je gaat kijken naar welke voertuigen vaak uitgerust worden met een treeplank, dan zie je dat het vaak gaat om de 4×4 voertuigen en de bedrijfswagens.

Ben je bijvoorbeeld een pakketbezorger en moet je meerdere keren per dag in en uit je bestelbus klimmen, dan is zo een treeplank echt onmisbaar. Dat maakt je werk een flink stuk makkelijker en meer verantwoord, dan wanneer je steeds die hoge stap je bus in zou moeten maken.

Kan je een treeplank zelf op je wagen zetten?

Het is mogelijk om een treeplank zelf te monteren. Helemaal als je handig bent met het knutselen aan je voertuig. Maar als je het zelf doet en er gebeurt iets mee onderweg ben je niet verzekerd voor de geleden schade aan je voertuig of eventuele personen.

Alleen al om die reden is het verstandiger om een treeplank door een specialist te laten monteren. Dan kan je je altijd beroepen op de garantievoorwaarden, mocht er iets mee aan de hand zijn. Het is niet moeilijk om een specialist te vinden die dit op een verantwoorde manier voor jou aan je auto te laten monteren. Laat je in ieder geval goed informeren over welke treeplank het best bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *