Winterbanden: Losse banden of extra wielen met velgen?

In de winter zijn in sommige landen winterbanden verplicht. In Nederland is dat (nog) niet zo, maar het is natuurlijk wel een grotere veiligheid van de auto. Winterbanden zorgen namelijk voor een betere grip op de weg. Dit kan in sommige gevallen ongelukken voorkomen zoals blijkt uit de winterbandentest van de ANWB. In de zomer zullen deze banden echter sneller slijten en is de wegligging niet altijd optimaal. Nu de zomer in aantocht is en je misschien winterbanden op je auto hebt liggen, komt de vraag – wat nu? 

Voordelen van winterbanden voor jouw auto

Winterbanden brengen enkele grote voordelen met zich mee. Zo krijg je door winterbanden bij en temperatuur onder de 7 graden een betere grip op de weg. Dit kan in veel gevallen gewenst zijn doordat het autorijden gemakkelijker maakt. Daarnaast wordt ook de remweg van de auto onder de temperatuur van 7 graden kleiner dan bij zomerbanden. Dit kan niet alleen het rijgemak vergroten, maar is tevens ook erg belangrijk voor de veiligheid van de inzittende. Tenslotte zorgt het gebruik van winterbanden ervoor dat de zomer banden minder snel slijten. Deze worden namelijk vervangen in de winter en zullen daardoor langer meegaan. Het vervangen van de zomerbanden naar winterbanden en andersom is dan ook maar twee keer per jaar nodig! 

Wat moet ik aanschaffen voor winterbanden?

Je kunt er voor kiezen om alleen de rubber banden aan te schaffen. In dit geval koop je alleen rubber winterbanden zonder velg of iets dergelijks. Kijk wel even naar de goede maat, daar kan je bijvoorbeeld een bandencalculator voor gebruiken zoals https://www.wheelpoint.nl/banden. Deze leg je er op door de zelfde velgen te behouden en enkel de rubberen zomerband er van af te halen. Daarnaast kun je er voor kiezen om een geheel nieuwe set winterbanden te kopen. Dit is een iets duurdere optie dan wanneer je alleen de band koopt, maar is wel een betere optie. Het is namelijk zo dat de velg die bij een winterband geleverd wordt, ook beter bestand is tegen de winterse tijden. De winterbanden zijn namelijk voorzien van een stalen velg. Deze oogt meestal niet mooier dan een velg van een zomerband, maar is wel veel sterker. Uiteraard kun je wanneer de zomer weer aanbreekt, de winterbanden verwisselen naar de zomerbanden. Zo kun je nog steeds genieten van de velgen in de zomer. Denk er daarom goed over na om winterbanden aan te schaffen alvorens je de weg op gaat!

Lees tip:  Populaire VW modellen voor cartuning


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *