Grijs kenteken: hoe zit dat nu precies?

Het is goed mogelijk dat je wel eens van het grijze kenteken hebt gehoord. Deze naam verwijst niet naar de kleur van een nummerbord. Een grijs kenteken is gewoon geel. Met een grijs kenteken wordt verwezen naar een kenteken specifiek voor zakelijke bestelwagens.

Waarom een grijs kenteken?
Je kunt een grijs kenteken voor een bestelauto aanvragen bij de Belastingdienst. Dat kan alleen als je ondernemer bent. Een grijs kenteken levert je als ondernemer voordeel op. Zo betaal je bij de aankoop van een nieuwe bestelauto geen BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Verder is de wegenbelasting voor bestelwagens met grijze kentekens lager. Hoeveel lager? Dat hangt van verschillende factoren. Denk aan het brandstofgebruik en de gewichtsklasse van je bestelwagen.

Welke voorwaarden gelden er?
Zoals gezegd kun je alleen een grijs kenteken aanvragen als je ondernemer bent. Als particulier met een bestelbus een grijs kenteken aanvragen kan daarom niet. Je dient in het bezit te zijn van een btw-nummer en je moet ondernemer zijn voor de omzetbelasting. De bestelbus moet verder op naam staan van de persoon aan wie ook het btw-nummer is toegekend. Daarnaast moet van het aantal kilometers dat je jaarlijks in de bestelwagen rijdt minimaal tien procent zakelijk zijn.

Eisen bestelauto
Naast bovenstaande voorwaarden, worden er eisen gesteld aan de bestelauto zelf om in aanmerking te kunnen voor een grijs kenteken. Een grijs kenteken is specifiek voor wagens die zijn ingericht voor het vervoeren van goederen en dus niet van personen. Zo’n bestelauto moet een vlakke laadvloer hebben. In de laadruimte mogen verder geen zitplaatsen aanwezig zijn. Er zijn aanvullende voorwaarden per type bestelauto. Op de website van de Belastingdienst kun je deze precieze voorwaarden terugvinden.

Grijs kenteken verzekeren
Bestelauto’s met een grijs kenteken moeten net als alle andere wagens verzekerd worden. Een grijs kenteken verzekeren kan voordeliger zijn dan het verzekeren van een auto met een regulier kenteken. Dit heeft onder meer te maken met de aanschafprijs van een bestelauto. Omdat dit type wagen niet is ingericht op het vervoer van personen ligt de aanschafprijs vaak lager. Doordat de cataloguswaarde lager is, is verzekeren meestal goedkoper.

Zakelijke autoverzekeringen
Op het moment dat de auto waarin je zakelijk rijdt op de balans van je onderneming staat wordt deze wagen door de Belastingdienst gezien als bedrijfsauto. Je moet daarom een zakelijke autoverzekering afsluiten. Rijd je in een personenauto dan kies je voor de zakelijke personenautoverzekering. Rijd je in een bestelauto dan kies je de bijpassende bestelautoverzekering. De kosten van een bestelautoverzekering berekenen? Dat kun je eenvoudig online doen.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *