De koppeling is vaak een gevoelig onderdeel van menig auto. Bij een defect denken mensen al snel dat de gehele autokoppeling vervangen dient te worden, toch is dat niet het geval. In de meeste gevallen is het een afzonderlijk onderdeel die voor problemen zorgt. In deze blog gaan we je wat meer vertellen over een versleten koppeling en wat je in sommige gevallen kunt doen.
De werking van de koppeling
De koppeling kan gezien worden als het centrale element in de aandrijving van de auto, het zorgt namelijk voor de scheiding tussen de motor en de transmissie. Hierdoor is het mogelijk om in de verschillende versnellingen te schakelen. In een handgeschakelde versnellingsbak wordt de koppeling geactiveerd door het koppelingspedaal in te drukken. In automatische voertuigen wordt deze geactiveerd door de automatische transmissie van de auto.
Problemen in de koppeling leiden vaak tot het niet meer kunnen wisselen van versnelling. Dit is een regelmatig voorkomend probleem, de autokoppeling is namelijk een echt slijtage-onderdeel die zeer regelmatig gebruikt wordt waardoor deze na verloop van tijd kapot kan gaan.
Herkennen van een versleten koppeling
Vaak is koppeling niet in een keer kapot, er zijn vaak al tekenen van schade en slijtage aan de koppeling te zien. Dat kan je zien als een soort waarschuwwingssignalen, het is verstandig om bij deze signalen de koppeling eens goed na te kijken. Welke signalen het kunnen zijn lichten we graag eventjes verder toe.
Niet meer soepel schakelen
Een defect aan de koppeling kan vaak zichtbaar zijn wanneer je de auto normaal start en vervolgens de koppeling een beetje op laat komen. In plaats van de vlotte start die je gewend bent komt de koppeling plotseling op gang waardoor je last krijgt van een schokkerige en ruwe start.
Slippende koppeling
Een slippende koppeling kan ook een teken zijn van een versleten koppeling. Dit merk je wanneer de motor niet begint met versnellen wanneer je koppeling loslaat. Het motortoerental neemt wel hoorbaar toe maar je voertuig krijgt het maar niet voor elkaar dit vermogen over te brengen.
Lastiger schakelen
Wat ook een teken van een versleten koppeling kan zijn, is dat het steeds lastiger is om te schakelen. In sommige gevallen lukt het gewoon helemaal niet mee rom te schakelen. Toch is het in deze situatie vaak niet de hele autokoppeling die kapot is maar de ontkoppelingslager.
De kosten voor het vervangen van de koppeling
Wanneer het vervangen van de koppeling noodzakelijk is komt daar vaak een prijskaratje aan te hangen. Toch is het lastig om daar een inschatting van te geven. De kosten zijn namelijk niet alleen afhankelijk van de omvang van de schade maar ook van hoe de algemene constructie van het voertuig in elkaar zit. Bij de ene auto is het namelijk eenvoudig te bereiken terwijl een ander model heel gecompliceerd kan zijn. Om in ieder geval wat op de kosten te besparen kan je ervoor kiezen om bepaalde onderdelen zelf aan te schaffen. Zo kun je bij Bogijn eenvoudig een koppelingsplaat voor je auto bestellen .
Laat een reactie achter